Wij stoppen ermee

Wiegert Schouten, 21 september 2020 Scroll om meer te lezen

Wij stoppen ermee. Nee, niet met websites bouwen. Maar wel met websites bouwen voor Internet Explorer. Je weet wel, de browser die jarenlang bijna iedereen gebruikte. Tijden veranderen, en wij lopen in deze verandering met veel plezier voorop. We hebben daar een hoop goede redenen voor.

#1

Er zijn steeds minder mensen die Internet Explorer gebruiken. Rond 2003 had de browser een marktaandeel van bijna 94%. Sindsdien zijn er steeds meer concurrenten bijgekomen, en die hebben allemaal een stukje van de browserkoek opgegeten. Vooral de laatste jaren gaat het hard: in augustus 2019 had de browser nog een marktaandeel van 3,54%, in dezelfde maand van 2020 was dat nog 1,68% (deze cijfers gaan over Nederland).

#2

Microsoft is gestopt met het ontwikkelen van Internet Explorer. De laatste versie werd uitgebracht in oktober 2013. Inmiddels zegt het bedrijf zelf dat je beter een andere browser kunt gebruiken. En heeft het een alternatief ontwikkeld: Edge. De meest recente versies hiervan zijn gebaseerd op dezelfde code als Google Chrome en Opera. Deze browser lijkt het prima te gaan doen: drie maanden na de officiële release heeft hij al een marktaandeel van 3,89%. Ter vergelijking: Firefox, toch een bekende naam, schommelt al jaren rond de 5%.

#3

Ons eigen werkgeluk. Internet Explorer is al jaren gehaat onder webontwikkelaars. Er zijn speciale Facebookgroepen gewijd aan het belachelijk maken van de browser. De reden hiervoor is dat het Internet Explorer nooit echt lukte om up-to-date te zijn als het ging om de meest recente webtechnologieën. En sinds het moment dat Microsoft gestopt is met ontwikkelen, is dat natuurlijk alleen maar erger geworden. Als ontwikkelaar moest je jezelf altijd de vraag stellen: ik heb iets gebouwd, het werkt, maar geldt dat ook in Internet Explorer? En regelmatig was het antwoord dan ook nog nee. Door te stoppen met het ondersteunen ervan, maken we ons eigen leven een heel stuk makkelijker.

Maar wacht even. 1,68%, dat is nog steeds meer dan 1 op de 100 gebruikers. Zijn we er niet een beetje te snel bij? Werkgeluk, oké, maar je bouwt je websites toch voor je klanten, niet voor jezelf? Dat klopt, maar het is net hoe je het bekijkt. Om Internet Explorer te kunnen ondersteunen, moesten we vaak teruggrijpen op verouderde technieken. En dat terwijl je een website bouwt die nog jaren mee moet kunnen. Die is dan eigenlijk al verouderd op het moment dat je hem bouwt! Je gaat tegenwoordig ook geen huis meer bouwen met een ouderwets gasfornuis erin, want je weet dat er over een jaar of wat geen gas meer uit de grond komt in Groningen.

Bij First willen we graag websites bouwen voor de toekomst, niet voor het verleden. Technieken zoals CSS Grid, ES6 JavaScript en SVG-maskers, die allemaal niet werken in Internet Explorer, kunnen we nu inzetten om betere websites te bouwen in minder tijd.

En ook aan de verstokte gebruikers van Internet Explorer hebben we gedacht. Op websites die wij gebouwd hebben, krijgen zij een melding te zien dat ze een verouderde browser gebruiken en dat de website daarom misschien niet optimaal werkt. Met een link naar een keuzehulp voor een betere browser. Want als Microsoft zelf zegt dat je Internet Explorer beter niet meer kunt gebruiken, mogen wij dat ook zeggen.

Een website voor de toekomst. Klinkt goed toch? Iets voor jou? Bel of mail Henri dan even. En installeer vast een nieuwe browser, want Internet Explorer kan echt niet meer.

Ook zo’n toffe website?

Er staat nog geen koffie klaar, maar als je even belt is ie snel gezet…

Bel nu 06 344 254 74

of mail wiegert@2bfirst.nl

🚨️  First is nu Devomo.

Naar devomo.nl