Vindbaarheid website verbeteren tips

Hans Baakman Hans Baakman op donderdag 2 januari

Hoger in Google?
7 website verbeter tips

Hoog in Google staan, dat wil iedereen. Maar hoe maak je je website beter vindbaar? De Google zoekmachine wordt steeds slimmer en stelt de websitebezoekers steeds meer centraal. Voor je websitebezoeker is het belangrijk dat je relevant bent en voor Google dus ook.  Bij deze de 7 belangrijkste SEO tips voor 2020.

7 SEO tips voor 2020

  1. zorg ervoor dat andere (relevante) websites naar jouw website linken
  2. optimaliseer je paginabeschrijvingen voor Google
  3. zorg dat je website mobielvriendelijk is
  4. verhoog de kwaliteit van je content
  5. optimaliseer je website pagina’s
  6. wees relevant voor je bezoeker
  7. verbeter de domeinautoriteit van je website

Hieronder werken we de vindbaarheid website verbeteren tips verder voor je uit. Zo wordt je website gevonden! Hou er van te voren ook rekening mee als je een website wilt laten maken.

website vindbaarheid tips

1. Relevante links vanaf andere websites

Als een andere website naar jouw website verwijst, dan ziet Google dat als een stem op jouw website. Hoe meer stemmen (links), hoe populairder je bent. Tegenwoordig gaat het niet meer over het aantal links, maar om de relevantie en kwaliteit van de link.

Een link op een startpagina heeft niet veel waarde, maar een verwijzing van een nieuwssite of blog des te meer. Google houdt er zelfs rekening mee of de verwijzende website over aan jouw website gerelateerde onderwerpen schrijft. Niet voor niets is goede linkbuilding een vak apart, het is campagne voeren voor je website.

2. Geoptimaliseerde paginabeschrijvingen

Als je pagina in de Google zoekresultaten verschijnt, wordt er een korte samenvatting getoond van de pagina. Google toont in blauw (als link) de titel van de pagina, in groen de link naar de pagina en daaronder in zwart een korte omschrijving.

vindbaarheid website verbeteren tips

Dit is de verkooppitch van je pagina. Deze samenvatting moet vertellen waar de pagina over gaat en waarom de bezoeker deze moet bezoeken. Google houdt bij hoe vaak er op een vertoning wordt geklikt. Heb je een goede verkooppitch, die zorgt voor veel kliks naar je website, dan beloont Google dit. Wil je indruk maken bij de borrelpraat, dan moet de organische Click Through Rate (CTR) goed zijn.

Zorg er dus voor dat de paginatitel uitlegt welk probleem je oplost of op welke vraag je het antwoord hebt. Een beschrijving als ‘Bedrijfsnaam | Home‘ is dus niet zo’n goed idee. Als je met WordPress werkt en je paginabeschrijvingen wilt optimaliseren, is Yoast een uitstekende tool.

3. Geschikt voor mobiel

Sinds 2018 heeft Google een ‘mobile first’ beleid. Mobiel vriendelijke websites worden steeds belangrijker. Websites worden steeds vaker op een smartphone bekeken en dat stelt hele andere eisen aan de weergave dan een computerscherm. Is je website niet geschikt voor weergave op een mobiel, dan levert dat strafpunten op. Laat dus een ‘responsive website’ maken! Een website die zich aanpast aan het scherm waarop deze wordt bekeken.

4. Kwaliteit van je berichten

Als je ervoor zorgt dat de kwaliteit van je berichten hoog is, zal Google dit belonen. Zo heeft het kopiëren van teksten van andere websites weinig zin. Google ziet of inhoud van je pagina uniek is. Is er sprake van ‘duplicate content’ (gekopieerde teksten) dan voeg je minder waarde toe voor de bezoeker en dus voor Google.

Hoge kwaliteit van content pasten we bijvoorbeeld toe voor fietsnavigatie-shop. Een potentiële koper van een fietsnavigatiesysteem heeft een grote informatiebehoefte. Voordat je een duur navigatiesysteem aanschaft wil je graag antwoord hebben op vragen als: wat zijn de mogelijkheden, wat zijn ervaringen van anderen en welk systeem is voor mij geschikt? Daarom maakten we een veelgestelde vragen pagina en een keuzehulp.

De kwaliteit van deze pagina’s was hoog, bezoekers bleven lang op de pagina (gemiddeld bijna 3 minuten) en ook fora verwezen door naar de veelgestelde vragen pagina. Dit zorgde er onder meer voor dat de webshop op positie 1 stond in Google voor veel relevante zoekwoorden.

5. Optimaliseer je pagina’s

Een goed vindbare pagina heeft de juiste opzet en structuur. Belangrijkste is dat de pagina relevant is en dat je bezoeker blijft hangen. Dan word je dubbel beloond door Google (zie tip 6). Zorg ervoor dat de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden een aantal keren op de pagina staan. Overdrijf niet, ‘keyword stuffing’ is strafbaar. Werk ook met synoniemen voor het zoekwoord.

Qua paginastructuur moet je rekening houden met paginatitel, kopjes en tekst die lang genoeg is (minimaal 300-350 woorden). Een goede pagina bevat ook afbeeldingen met de juiste beschrijving en wellicht een uitgaande link.

6. Wees relevant voor je bezoeker

Google kan zien hoe lang een bezoeker op de pagina blijft (dwell time noemen ze dit). Hoe langer de duur van een gemiddeld paginabezoek, hoe interessanter de informatie is voor de bezoekers en hoe meer score Google aan je pagina geeft.

Wees dus relevant voor je bezoeker! Geef antwoord op zijn vragen. Schrijf boeiende teksten, die informeren en uitnodigen verder te lezen. Is de informatie niet interessant, dan zal je bezoeker de site snel verlaten (hoge bounce rate) en wordt de pagina afgewaardeerd.

7. Verhoog je autoriteit

Wil je beter gevonden worden, pas dan om te beginnen bovenstaande tips toe. De autoriteit van je website zal dan toenemen en je ranking in Google zal stijgen. Er tellen nog veel meer zaken mee bij de autoriteit van je pagina, zoals hoe lang je website al online is en waar je op gevonden wordt. Meer weten over Page Authority?

Bonustip om beter gevonden te worden

Lokale vindbaarheid wordt ook steeds belangrijk voor Google. Ben je op zoek naar een beddenzaak dan laat Google je bij voorkeur de zaken zien die bij je in de buurt zijn. Zorg ervoor dat je website duidelijk maakt waar je gevestigd bent. Dat kan door je bedrijf op Google Maps te tonen. Maak dus snel een Google Mijn Bedrijf pagina aan, als je dat al niet gedaan hebt!

Aan de slag met vindbaarheid website verbeteren tips!

We hopen je met deze 7 vindbaarheid website verbeteren tips op weg te helpen. Je kunt de SEO tips 2020 zelf toepassen of het aan een expert overlaten. Neem dan contact op!

Ik wil gevonden worden!

Henri Kok | First creatieve communicatie

Henri Kok

Offline

We zijn nu niet geopend, maar app ons gerust. We reageren zo snel mogelijk.

20:48
Stuur ons een appje!